Vacanța reușita in Retezat

Retezat ParangIn fiecare an mergem in vacanta prin strainatate sau la noi Romania pe litoral ori la munte caci si la noi e bine si avem ce vedea.Si ca sa nu dati banii pe prostii vin in ajutorul multora care inca nu au plecat in concediu.

Din locurile pe care le putem vedea si ne putem petrece vacanta punem la socoteala Bran Moeciu,Bucovina,Delta Dunarii,Litoralul,Maramures,Marginimea Sibiului,Moldova,Retezat Parang,Statiunile Balneo,Transfagarasanul sau Valea Prahovei.

De exemplu eu fiind ceva mai aproape si mergand pe ideea ca romanii inca nu isi cunosc frumusetile tarii noastre,va recomand zona Parcul Retezat Parang si va spun ca tot mai bine e in Romania.

Flora Muntilor Retezat, renumita pentru diversitatea floristica, adaposteste aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute in Romania, specii endemice cum ar fi hieracium, draba dorneri, lilium janke, pinus cembra (zambru-relict glaciar), larix deciduacte, specii de orhidee, argintica (dryas octopetala), floarea de colt, si altele…

Fiind infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva – Gemenele (1.840 ha).

In anul 1979 a fost declarat „Rezervatie a Biosferei”. Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare – 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care amintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).

Fauna ocrotita: capra neagra, marmota, cocosul de munte, vulturul plesuv sur, vulturul plesuv brun, precum si alte specii.

Trasee turistice in Parang Retezat

Cascada Loloaia, Lacul Bucura (cel mai mare lac glaciar din tara),Varful Peleaga (cel mai mare din Muntii Retezat si al 6-lea din Romania), Varful Retezat, Lacul Stanisoara, Lacul Galesu si Lacul Zanoaga (cel mai adanc din Muntii Retezat

Cetati si Castele

Cetatea Colt – construita probabil de-a lungul secolului XV de catre familia Cande, mai sunt evidentiate doar turnul, donjonul si zidul de incinta . Reprezinta posibila locatie a actiunii romanului „Castelul din Carpati” de Jules Verne.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto) – pe teritoriul comunei Sarmizegetusa se gasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa

ulpia traiana sarmisegetusa

Castelul Santamaria Orlea – castelul este plasat pe teritoriul comunei Santamaria Orlea, localitate daruita de Ioan Corvin de Huniade fiilor lui Ioan Cande. Construit pe malul Raului Mare in secolul XVI, este monumentul cel mai bine pastrat din zona.

Biserici

Biserica Densus – in stil romanic tarziu, cu o valoroasa picture murala. Materialele de constructie au provenit de la vechea capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. simbol al creştinităţii timpurii, sec. al-X-lea, cea mai veche biserică ortodoxă de piatră din lume în care se mai oficiază slujbe.

Manastirea Prislop – a fost ridicata in secolul XIV de catre Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran.

Manastirea Colt  este un asezamant monastic aflat la inceputurile sale. S-a instalat in ruina bisericii de la Suseni (Colt), in imediata vecinatate a cetatii Colt.
Rezervatii

Rezervatia de zimbrii Hateg – la 3 Km de orasul Hateg, cea mai renumita rezervatie de zimbri. Are o suprafata de 102.392 ha, iar factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic superior. Dinozaurii pitici din Tara Hategului sunt unici in lume, si au fost larg mediatizati in plan national si international. Importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, in special, uriasului reptil zburator Hatzegopteryx tambema, din grupul pterosaurilor.
Obiective turistice in Parang.

muntii parang

Muntii Parang reprezinta o unitate naturala bine individualizata fata de cele limitrofe, clar delimitata de vaile adanci ale Jiului in vest, Jiul de Est in nord si Oltetul in est.

Sunt străbătuţi de cea mai înaltă şosea de la noi din ţară, Transalpina, care ajunge până la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar întâlnite.

muntii parang versanti nordici

Pe versantii nordici se situeaza cele mai importante complexe glaciare situate pe vaile de la ce alcatuiesc obarsiile Jietului (Rosiile, Slivei, Gheresu) si Lotrului (Gauri, Iezer, Lotru).

In cadrul acestor complexe glaciare se impun versanti povarniti, creste secundare zimtate si abrupte, numeroase lacuri glaciare. Sunt peste 30 de lacuri glaciare, cele mai importante fiind:

Lacul Roşiile sau Tăul fără fund se întinde pe o suprafaţă de 76 ha şi are o adâncime de 17,6 m, fiind şi cel mai adânc lac din zonă. Se află la o altitudine de 1980 m. (în poză, în partea stângă)

În apropiere de lacul Roşiile se află lacul Lung, denumit şi Tăutul Roşiilor, şi are o formă alungită şi îngustă, cu o lăţime de 27 de m. Se estimează că are o suprafaţă de 3560 mp şi o adâncime de 1,5-3 m. (în poză, în partea dreaptă sus)

Lacul Mândra, denumit şi Lacul Oglinda Mândrii, se află la o altitudine de aproximativ 2148 m, în căldarea superioară de la nord-est de Vf. Parângu Mare.
Are o suprafaţă de 1,12 ha şi o adâncime de 8,3 m, cu o formă ce aduce a litera L. (în poză, în partea dreaptă jos)

lacul zanoaga

Lacul Zănoaga Stânei se află la o altitudine de 1910 m, şi are o suprafaţă de 0,60 ha şi o adâncime de 1,5 m. Un alt lac important este şi lacul Călcescu cu o suprafaţă de 3,02 ha si 9,3 m adâncime şi lacul Iezerul Parang la 1880 m cu o suprafaţă de 4587 mp şi 1,72 m adâncime.

 Acestea fiind spuse va urez Vacanta Placuta !

Reclame